Nieuwss

HeOvergang naar 2G in het nieuws

Miljoenen slimme meters aan vervanging toe

De komende jaren staan netbeheerders voor de uitdaging om maar liefst 2,5 miljoen slimme meters te vervangen, vanwege de aanstaande verdwijning van het netwerk waarmee deze meters communiceren. Veel van deze meters maken gebruik van een GPRS-verbinding via het verouderde gsm-netwerk van KPN of Vodafone  dat tegen 2029 wordt uitgeschakeld

Is het nu 2029 of 2025?

In een artikel op nu.nl, zie ook deze pagina, wordt als uitfasering 2029 genoemd. Dat schept verwarring met het gecommuniceerde jaartal 2025.

“Voor de slimme meters wordt zeer waarschijnlijk door KPN een uitzondering gemaakt tegen wel fors hogere kosten, voor de rest van de markt is 1 december 2025 de einddatum.”

Dus voor de beveiligingsbranche maar denk ook aan toepassingen in de zorg is er haast geboden om voor deze datum vele tienduizenden locaties te hebben aangepast om bijvoorbeeld de alarm- en zorg doormelding beschikbaar te houden.

Markt moet in beweging komen

Tegen eind 2025 zal Nederland het 2G-netwerk definitief uitschakelen.

Deze verandering vereist dat bijna 100.000 gebruikers, waaronder alarmcentrales, meldkamers, gebouwbeheerders en zorginstellingen, actief overstappen naar alternatieve netwerken om kritieke diensten zoals brand- en inbraakmeldingen te behouden.

Providers stoppen binnenkort met 2G netwerk

Binnen twee jaar stoppen providers in Nederland met het 2G-netwerk. Odido (voorheen T-Mobile) hield er al in 2023 mee op, Vodafone volgt in 2024 en KPN uiterlijk per 1 december 2025.

Als eindgebruikers niet op tijd overschakelen op een alternatief, kunnen er grote problemen ontstaan.